Extra jungfruolivolja

Över det mesta av Italien växer olivträd. Det finns många olika typer av oliver, vilket naturligtvis ger olika olivoljor i slutändan. T.ex., är oljor från norra Italien oftast ljusa och lätta, medan olja från centrala Italien ofta är mer salta och blommiga. Den största andelen olivträd växer i södra Italien, och här är oljan gyllene och har en aromatisk nötig eftersmak. Några av de bästa oljorna bär EU:s märke DOP, som säkerställer äkthet och kvalitet.

Det finns olika kvaliteter på olivolja:

  • Olio d’oliva extra vergine (extra jungfruolivolja, den bästa kvaliteten, som är olja från den första pressningen)
  • Olio d’oliva vergine (jungfruolivolja från andra eller tredje pressning, fortfarande mycket bra kvalitet)
  • Olio d’oliva (olivolja, blandning av jungfru och raffinerad olja)
  • Olio di sansa d’oliva (olivolja av pressrester, utvinns ofta ur olivmassa och med hjälp av lösningsmedel).

Man skulle se olivolja som en krydda, och man klarar sig sällan med bara en. Det är exempelvis stor skillnad om oljan ska droppas över salladen eller användas till stekning. Eller för att doppa brödet i.

Visste du för övrigt att ett olivträd kan bli flera tusen år gammalt?

Se recept med denna råvara

© 2018 Galbani - All rights reserved