7 personer
antipasti

Söt focaccia med druvor

Schiacciata all’ uva

02.Ingredienser

Till kakan:
13 g jäst
150 ml vatten
250 g mjöl, företrädesvis italienskt Farina 0
En nypa salt
30 g socker
600 g mörka druvor utan kärnor
4 msk olivolja
5 stjälkar färsk rosmarin
40 g druvsocker (eller 30 g florsocker)

Till cremen:
150 g Galbani Mascarpone
150 g Galbani Ricotta
50 g flytande honung
Lite kanel

03.Tilberedning

Kakan:
Degen görs lite som vanligt bröd. Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda mjöl med salt och socker i en skål. Gör ett litet hål i mitten, där du häller jästblandningen medan du rör om tills degen är jämn. Knåda degen med händerna i 5–6 minuter. Ställ därefter degen för jäsning vid ett element. Täck den med en våt handduk och låt degen jäsa tills den är dubbelt så stora (ca 1–2 timmar). Tvätta druvorna under tiden. Pensla ett fat (ca 20 x 30 cm) med lite olivolja. Ta en liten kastrull och värm olivolja i 3–4 minuter tillsammans med rosmarinkvistarna utan lock. Gör cremen.

Sätt ugnen på 175 grader:
Kavla ut degen, ca 1 cm tjock och placera den i fatet. Fördela druvorna över degen och stick ner dem lite. Strö druvsockret över och smaksätt med stänk av rosmarinoljan. Placera kakan i mitten av ugnen i 30 minuter. Ge den 5 minuter mer i botten av ugnen.

Till cremen:
Vispa alla ingredienser väl i en skål och låt stå i kylskåpet tills servering.
Kakan kan serveras varm eller kall med cremen till.


© 2017 Galbani - All rights reserved