4 personer
antipasti

Risotto med rödbetor och gorgonzolasås

Risotto con rape rosse e gorgonzola

02.Ingredienser

400 g arborioris (risottoris)
1½ liter grönsaksbuljong
2 mellanstora rödbetor
2 schalottenlökar
25 g färsk ingefära
125 g Galbani Gorgonzola
125 g Galbani Parmesan
3 msk grädde
1½ dl vitt vin
80 g smör + lite till stekning
Salt och peppar
Ev. lite färska örter till dekoration

03.Tilberedning

Koka 1½ l buljong. Skala och riv rödbetor
och ingefära på den fina sidan av
rivjärnet och lägg åt sidan. Hacka
schalottenlöken fint och sautera den i
smör tills den blir mjuk och genomskinlig.
Tillsätt riset och fräs i 1-2 minuter. Häll
på vitvinet och låt det koka in innan du
kryddar med salt och peppar.
Tillsätt rödbetor och ingefära. Därefter
häller du på buljongen lite i taget så att
det bara precis täcker riset och hela
tiden håller sig kokande. Fortsätt med
detta tills all buljong är slut och riset har
kokat i ca 20 minuter. Kom ihåg att röra
i riset mycket ofta. Rör till sist ner
parmesan och smör och krydda en sista
gång med salt och peppar.
Under tiden har du gjort gorgonzolasåsen.
Lägg gorgonzola och grädde i en
liten gryta. Ställ grytan i en större gryta
med lite vatten i. Såsen skall göras ”a
bagno maria” (i vattenbad), dvs. osten
blir flytande i takt med att vattnet i den
stora grytan blir varmare.
Risotton läggs upp i en djup tallrik eller
i en skål med gorgonzolasås och toppas
med fina örter.
Tips: Risotton kan ev. serveras med en
härlig fräsch grönsallad med fänkål.


© 2017 Galbani - All rights reserved