4 personer
primi

Risotto med ärter

Risotto con i piselli

02.Ingredienser

2-3 msk olivolja eller smör
2 hackade schalottenlökar
150 g kokt skinka av god kvalitet 400 g arborioris (risottoris)
2 dl torrt vitt vin
11⁄2 l varm hönsbuljong
200 g frysta ärter (tinade)
150 g Galbani Parmesan
25 g smör
1⁄2 knippe basilika
Salt och peppar

03.Tilberedning

Risotto: Finhacka schalottenlöken och sautera den i matfettet så den blir genom- skinlig. Tillsätt riset och låt det bli genomvarmt ca 1-2 minuter tills det är genomskinligt. Tillsätt ev. lite mer matfett. Häll på vinet och låt det ånga bort nästan helt. Häll därefter på varm buljong så att det täcker riset. Efterhand som vätskan ångar bort tillsätts mer buljong då och då tills riset är mjukt men med lite kärna, det tar ca 15 minuter. Rör under tiden. När riset är mjukt tillsätts kokt skinka skuren i tärningar och 25 g smör i små tärningar.
Mixa ärterna. Tillsätt lite kokande vatten tills konsistensen är som en lös puré. Vänd ner purén i riset. Tillsätt 2/3 av den rivna parmesanen och smaka av med salt och peppar. Strö över resten av parmesa- nen tillsammans med hackad basilika. Servera meddetsamma så att riset har en krämig konsistens.

Tips: Halvera minikulor av mozzarella och lägg 5-6 halvor på varje tallrik. Det smakar fantastiskt när mozzarellan smälter ner i risotton.
Du kan också tillsätta ett litet kuvert saffran tillsammans med smöret i slutet. Det ger rätten en fin gyllene färg.


© 2017 Galbani - All rights reserved