4 personer
primi

Hemlagad pasta med saffran, svamp och mascarpone

Pasta fresca casalinga con zafferano, funghi e mascarpone

02.Ingredienser

Pasta:

400 g durumvetemjöl

4 ägg

Saffran (har du inte saffran, använd färska örter t.ex. mynta eller ramslök).

Salt till kokande vatten

 

Svampsås med mascarpone:

50 g torkad karljohansvamp (porcini)

1 rödlök, hackad

Olivolja, till stekning

250 g champinjoner, hackade

200 g mascarpone

50 g parmesan, riven

Salt och peppar

Persilja, vid servering

03.Tilberedning

Pasta:

Gör en hög med mjöl på bordet och gör ett hål i mitten (du kan också använda en matberedare). Vispa äggen i mitten och tillsätt saffran. Använd en gaffel för att piska äggen i mjöl, sedan fingertopparna för att hålla ihop degen, så att äggen inte rinner ut på bordet. Knåda degen. Det ska vara en hård deg, som knappt går att knådas. Lägg ev. lite extra mjöl om äggen är så stora att degen inte är fast nog. Knåda degen, som om det vore en bröddeg. Täck med hushållsfilm och låt vila en halvtimme i kylskåpet. Kavla ut degen med en brödkavel till ca ½ cm tjocklek. Rulla degen på maskinen – eller fortsätta använda brödkavel om du inte har en pastamaskin. Kör degen 3 gånger genom det största hålet och vik på mitten efter varje gång. Kör sedan tunnare på ett hål i taget tills pastan har önskad tjocklek. Kör inte på de sista hålen, eftersom det blir för tunt och otymplig att arbeta med. Skär degen för tagliatelle pasta maskin, eller vik in den som farfalle. Du kan också välja att göra fylld pasta med ost, kött eller grönsaker och forma pastan i små förpackningar.

 

Svampsås med mascarpone:

Häll lite kokande vatten över karljohansvamparna i ca 10 minuter för att de ska bli mjuka. Spara lite vätska till såsen. Fräs rödlöken i olivolja i en kastrull, tillsätt sedan de blötlagda svamparna och champinjonerna. Stek några minuter tills vätskan från svamparna har avdunstat. Tillsätt mascarpone och ev. lite av svampspadet. Toppa med parmesan och krydda med salt och peppar.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Häll av och blanda med svampsås i pannan. Servera genast med lite persilja.


© 2017 Galbani - All rights reserved