4 personer
antipasti

Gratinerad pasta med blomkål

Pasta gratinata con cavolfiore

02.Ingredienser

Béchamelsås (kan köpas färdig):
60 g smör
2 msk mjöl
3¾ dl mjölk
Salt och peppar
700 g blomkål
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 färsk chili (kan utelämnas om du inte gillar kryddig mat)
½ tsk salt
375 g pasta “tortiglioni”
125 g Galbani Mozzarella
50 g Galbani Parmesan
Lite ströbröd
50 g rostade pinjenötter
Bladpersilja till garnering
Eventuellt grönsallad som tillbehör

03.Tilberedning

Smält smöret i en mellanstor kastrull på svag värme. Häll i mjöl och rör i 1 minut med en visp. Rör i mjölken lite i taget. Rör hela tiden tills såsen kokar och börjar tjockna. Sänk sedan värmen och låt såsen sjuda i 1 minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Skölj blomkålen, skär bort stockarna och dela den i mindre buketter. Värm olivolja i en kastrull och tillsätt finhackad vitlök och chili. Häll i blomkålen och rör om ordentligt. Tillsätt ett glas vatten och salt. Låt maten småkoka i ca 15 minuter tills blomkålen är mjuk men ändå fast, och vattnet har ångat bort. Koka pastan “al dente” i saltat vatten. När pastan är klar, blanda den med blomkålen. Häll över allt i en ugnsfast form och häll över mindre bitar av mozzarella och riven parmesan. Avsluta med att hälla på béchamelsåsen. Strö sedan över ströbröd. Sätt formen i ugnen och gratinera rätten i 10 i 180 grader på grilläge. Strö rostade pinjenötter över den färdiga rätten precis innan servering, och garnera med bladpersilja. Servera gärna en grönsallad till.


© 2017 Galbani - All rights reserved